Hvordan kan det ha seg at noen finner på å tatovere 1440 på sin arm? Hvorfor har noen dette nummeret over utgangsdøra så de ser det når de går inn eller ut? Eller, hvorfor er det suksessfulle ledere innen næringslivet som har det på kontoret sitt?

Det handler om tid. Hvordan mange klager over stress og for liten tid, mens de samtidig søler bort timesvis av dagen sin. Et par minutter til overs og kanskje sjekker du Facebook-kontoen din, for tiende gang denne dagen, eller tar en selfie og slenger den på Instagram (mens du deretter bruker menger av tid på å sjekke om du har fått nok likes til å tilfredsstille ditt ego).

Alt dette er greit nok – så lenge du føler deg lykkelig og at det gir deg en glede. En mening med livet.

Men, hvis du samtidig har en tanke i bakhodet om at du ikke har tid nok til å gjøre hva du vil, handler det om stress. Da har du konflikt i tankene dine.

Så hva kan du gjøre istedenfor å bruke minutter, timer, dager med å krangle på Twitter?

I løpet av ett minutt kan du:

  • Klappe katten din.
  • Bestemme deg for å bli kvitt en dårlig vane.
  • Begynne noe nytt du lenge har hatt lyst til å prøve.

Folk kaster bort livet på meningsløs underholdning, og mange hevder det er en slags konspirasjon fra media om å gjøre oss apatiske og dumme. Men det er ditt valg hva du gjør. Du har en mulighet, hvis du ønsker, til å fjerne alt dette som stjeler din tid.

Men det er umulig å gjøre forandringer hvis man ikke er konsentrert, og konsentrasjon er en kraft som er i ferd med å forsvinne hos folk. Forskning viser at folk i gjennomsnitt nå har et konsentrasjonsspenn på 8 sekunder. En gullfisk har 9 sekunder.

Da blir spørsmålet – hvordan skal man forbedre dette.

To ting  som kan være en del av en løsning er: Vær bevist på hva du bruker hvert minutt til. Den minste ting du gjør kan ha en konsekvens for hvordan resten av livet ditt utspiller seg.

Litt sånn som sommerfugleffekten innen kaosteori. Den hentyder at de ørsmå endringene som skjer i atmosfæren når en sommerfugl slår med vingene sine i Brasil, på lang sikt kan føre til dannelse av en tornado i Texas.

Den andre tingen er å lære seg konsentrasjon igjen, og ingenting er der bedre en ett-punkts meditatasjon. Det er enkelt, men tar muligens (ikke nødvendigvis) tid å mestre.

Målet er å bli kvitt alle tanker som svever rundt i hodet, så man til slutt kun fokuserer all oppmerksomhet og konsentrasjon om ett punkt.  Det finnes en mengde varianter, slik som Jangama dhyana, men det enkleste er ofte det beste. Du trenger verken gonger, mantraer eller ritualer. Kun deg selv i en komfortabel stilling.

 

I sin bok “15 Secrets Successful People Know About Time Management“, har Kevin Kruse intervjuet over 200 personer som vel må sies å være svært så produktive. De inkluderer 7 milliardærer, 13 olympiere, 20 studenter med toppkarakterer og over 200 suksessrike gründere.

En av de viktigste tingene de har å lære oss er å fokusere på en ting av gangen, noe som igjen viser fordelene med ett-punkts meditasjon. Den styrker konsentrasjonen og luker unna Facebook, Instagram, Twitter og kanskje til og med “Skal vi danse”på TV2.

Men det viktigste av alt er hvordan de tenker om tid. De tenker ikke i timer eller dager, men i minutter.

Den olympiske gymnasten Shannon Miller sa i sitt intervju til Kruse: “To this day, I keep a schedule that is almost minute by minute.”

Få ting er mer verdifullt enn tid, og det er 1440 minutter i en dag.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •