Categories

Donate

Hvis du liker mitt arbeide, kan du gi en donasjon her. Tusen takk.

Stay connected

Trending News

Subscribe Now

* You will receive the latest news and updates on your favorite celebrities!

Trending News

23 Sep 2020
En verden skapt av drømmer
Samfunn, Vitenskap

En verden skapt av drømmer 

Tidlig en morgen i 1845 våknet Elias Howe opp fra et kraftig mareritt hvor han var omringet av dansende kannibaler. Deres konge hadde gitt Howe 24 timer til å lage en symaskin, hvis ikke ville han kokes i den store gryta som putret i bakgrunnen. 

Ok, dette høres rimelig sprøtt ut, la meg forklare.

Howe var fra et lite tettsted i USA, og siden 16 års alderen hadde han jobbet på den lokale tekstilfabrikken hvor så godt som alt arbeid ble gjort for hånd. Landet hadde på denne tiden en økonomisk krise hvor Howe var en av mange som mistet jobben sin, så han flyttet til Boston hvor han fant seg jobb som mekaniker på en fabrikk.

Nå var han 26 år gammel, men hans fortid innen tekstilindustrien hang fortsatt igjen i tankene hvor han syslet med ideer om å lage en mekanisk symaskin.

Tilbake til kannibalene som gjorde seg klare til å koke Howe. Han jobbet og slet for å få lagd denne symaskinen som skulle redde livet hans, men innså at hans dager var talte og ga opp. Da skjedde det som ofte skjer i drømmer. Rett før han skulle dø våknet han opp. Men ikke i kaldsvette eller hvordan folk flest våkner opp fra mareritt. Nei, han løp rett til sitt arbeidsrom, for drømmen hadde gitt Howe svaret på hans spørsmål.

De dansende kannibalene hadde nemlig spyd med hull i skaftet som de løftet opp og ned mens de danset rundt ham, og som det ble beskrevet i Howes gamle familiebøker: “It was 4 o’clock in the morning. He jumped out of bed, ran to his workshop, and by 9, a needle with an eye at the point had been rudely modeled. After that it was easy.

Denne drømmen skulle altså vise seg å være det som inspirerte Howe til å lage den symaskinen vi i dag kjenner, med en tråd som går gjennom et hull og fanger opp undertråden. Han tok patent på sin oppfinnelse året etter.

 

 

Historien har et etterspill hvor hans patent ble misbrukt av Isaac Singer, som senere måtte betale Howe 15 000 dollar i kompensasjon. De to lot forøvrig fortiden ligge og startet noen år senere et samarbeid hvor de utviklet den berømte Singer symaskinen. Howe fikk 5 dollar for hver maskin som ble solgt, og det ble til slutt ble en pen liten sum av 2 millioner dollar, noe som tilsvarer 400 millioner i dag.

Både Howe og Singers liv var fylt av de mest utrolige historier. Sistnevnte hadde over 20 barn og kanskje like mange elskerinner, hvorav en av de sies å være modellen til frihetsgudinnen i New York.

I 1965 kom det en Britisk filmkomedie hvor the Beatles hadde hovedrollene og lagde musikken. Filmen het “Help” og sies å være inspirert av Elias Howe sitt liv, og den avslutter med disse ordene: “This film is respectfully dedicated to the memory of Mr. Elias Howe, who, in 1846, invented the sewing machine.”

 

 

 

Vitenskapelige drømmer

Vitenskap blir beskrevet som et presist foretak hvor systematiske og kritiske undersøkelser, bygd på prinsipper og metoder, danner grunnlaget for hvordan det skal gjøres og forstås. Men fakta er at store deler av vitenskapens oppdagelser har kommet gjennom flaks, uhell, drømmer og andre utilsiktede måter.

Hva om de grunnleggende prinsipper innen den vitenskapelige metode og stammer fra en drøm?

 

These 18 Accidental And Unintended Scientific Discoveries Changed The World

 

René Descartes var en fransk filosof, matematiker og vitenskapsmann som levde på første halvdel av 1600 tallet. Han er kjent som en av grunnleggerne av moderne filosofi, og den første personen som understreket bruken av fornuft innen naturvitenskapen. I hans bok Discourse on the Method beskrev han de 4 grunleggende prinsipper for å finne sannheten.

Descartes skrev at grunnlaget for den vitenskapelige metoden kom i 3 drømmer han hadde 10. november 1619.

Fra disse visjonene konkluderte han med at vitenskap ville vise seg å være jakten på sann visdom, og dette ble en sentral del av hans livsverk. Descartes er mannen bak de berømte ord “I think, therefore I am“.

En ting er å drømme, en annen er å tolke hva de betyr. Når man leser Descartes drømmer er de så sprø så de kan tolkes i alle retninger. Men han var dedikert til sitt indre gjennom meditasjon, noe som forskning viser kan være et godt hjelpemiddel for å tolke og ikke minst huske drømmer.

 

Niels Bohr vant Nobelprisen i fysikk i 1922 for sin oppdagelse av atomenes struktur. Han fortalte at elektronene som kretset rundt kjernen kom til ham i en drøm.

 

Dreams and visions in scientific innovation

 

Charles Darwin er vel den de fleste tenker på som grunnlegger av evolusjonsteorien, men på samme tid var det en britisk naturforsker og oppdagelsesreisende ved navn Alfred Russel Wallace som uavhengig lagde en teori om evolusjon og naturlig seleksjon.  Wallace reiste rundt i Brasil og Sørøst-Asia hvor han registrerte arter han fant, og i 1858 hadde han en drøm som vel kan beskrives som hallusinasjoner forårsaket av en tropisk feber. Da feberen var borte, fant han at teorien om evolusjon ved naturlig seleksjon hadde kommet til ham.

Ordinary mortals dream nonsense in their fits of fever, a philosopher of Dr. Wallace’s standing conceives original ideas! A. B. Meyer,
Zoological Museum, Dresden

 

Dreams that have been credited for causing very important events

 

Dmitri Mendeleev var en russiske kjemiker som var besatt av å finne en logisk måte å organisere de kjemiske elementene på. I 1869 skrev han grunnstoffenes navn og egenskaper ned på forskjellige kort som han flyttet rundt i et forøk på å finnet et slags mønster.

En av kveldene han jobbet med kortene sine sovnet han ved skrivebordet, og når han våknet fant han ut at hans drømmer, eller underbevissthet, eventuelt gud (avhengig av ditt ståsted), hadde gjort jobben. Et logisk arrangement av elementene, det vi i dag kjenner som den periodiske tabell, hadde kommet til ham, og kun ett av de ble korrigert. Han skrev senere: “I en drøm så jeg et bord der alle elementene falt på plass etter behov. Når jeg våknet, skrev jeg det umiddelbart ned på et papir.

Og her vil jo de fleste lure på hvor disse drømmene kommer fra. Er det guddommelig slik som for eksempel Wallece mente, er det underbevissthetens måte å jobbe på, eller er det bare tilfeldig. Fraud hadde sikkert ment det var et utslag av undertrykt seksualitet.

James Watson , medoppdager av strukturen til DNA , rapporterte at han snublet over det doble helixbildet for DNA-kjeden gjennom sin drøm om en spiraltrapp. 

 

List of discoveries influenced by chance circumstances

 

Srinivasa Ramanuja hadde nesten ingen formell utdannelse innen matematikk, men før han døde i 1920 i en alder 32 år, hadde han produsert nesten 4000 bidrag til matematisk forskning. De fleste var korrekte, og han utviklet et samarbeid med den engelske matematikeren GH Hardy ved Universitetet i Cambridge

From his hand came hundreds of different ways of calculating approximate values ​​of pi. In just the two notebooks he wrote before arriving at Cambridge are found 400 pages of formulas and theorems. Thanks to the theoretical foundations that Ramanujan laid a century ago, powerful computers have calculated the first 10 trillion decimals of the number pi. – Ramanujan, the Man who Saw the Number Pi in Dreams 

Ramanujan mente at gudinnen Namagiri kom til ham i drømmer og viste frem matematiske forklaringer som han skrev ned så fort han våknet. Han beskrev en disse drømmene på denne måten:

While asleep, I had an unusual experience. There was a red screen formed by flowing blood, as it were. I was observing it. Suddenly a hand began to write on the screen. I became all attention. That hand wrote a number of elliptic integrals. They stuck to my mind. As soon as I woke up, I committed them to writing.”

Og det han viste til på slutten er det viktigste med å huske drømmer. Hvis du vil ha noen som helst mulighet til å bruke de til noe i ditt liv, selvutvikling eller hva det måtte være, er det bare en ting å gjøre. Du må ha penn og papir ved siden av senga så du kan skrive de ned med en gang du våkner, for sekunder senere er de som oftest glemt.

Litt sånn som filmskaperen Federico Fellini gjorde det. Han skrev ned og tegnet sine drømmer, for senere å bruke de i sine filmer. Fellinis skildring  av barndommens leggetid er vel her beskrivende:

“The show started as soon as I closed my eyes.”

 

 

 

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Related posts

%d bloggers like this: