Folkehelseinstituttet  har i dag lagt ut en reklamevideo om sin nye smittesporings-app. Og den er løgnaktig som en nord-koreansk nyhetssending. Eller barne-tv, for det er nivået de har lagt seg på. Den forteller at hvis noen du direkte har vært i kontakt med er smittet, så vil du få en tekstmelding om at du “bør” gå i karantene.

 

Smittestopp

Slik vil Smittestopp-appen fungere om noen uker, hvis mange nok bruker den. Last ned Smittestopp og bidra i dugnaden mot korona 💛

Posted by Folkehelseinstituttet on Thursday, April 16, 2020

 

 

Det er direkte feil, for smittevernloven sier du “skal” gå i karantene.

Forskrift om smitteverntiltak mv. ved koronautbruddet (Covid-19-forskriften)

§ 8.Karanteneplikt etter nærkontakt med bekreftet smittet person

Personer som har hatt nærkontakt, jf. § 3, med en person senere enn 24 timer før vedkommende fikk de første symptomer på smitte, og som siden er bekreftet smittet av SARS CoV-2-virus skal oppholde seg i karantene i 14 dager etter kontakten.

Personer som er i karantene, og som utvikler feber eller luftveissymptomer som hoste eller tungpustethet, skal kontakte helsetjenesten og fortsatt oppholde seg i karantene.

En person i karantene skal oppholde seg i eget hjem eller på annet egnet oppholdssted. Personen kan bare oppholde seg utenfor hjemmet eller oppholdsstedet hvis nærkontakt med andre enn de personene som vedkommende bor sammen med, unngås. Personer i karantene etter denne bestemmelsen kan ikke foreta følgende aktiviteter:

a) gå på jobb eller skole
b) foreta lengre reiser innenlands eller reiser utenlands
c) ta offentlig transport
d) oppsøke steder hvor det er vanskelig å holde nødvendig avstand til andre personer.

 


Så tenk deg – kanskje står du på en flyplass, kanskje skal du besøke noen som virkelig trenger det, hvem vet. Du kan da få en beskjed om at du skal i karantene.

Og husk dette er en sporingsapp, de vil se om du følger loven – selv om du kanskje bare møtte den andre på god avstand og ikke er smittet. I karantene skal du.

Men, FHI gir helt blaffen i denne feilaktige informasjonen de deler ut, for forskjellen på om du bør eller skal i karantene er for dem ubetydelig – helt til du har lastet ned appen.

Anbefaler å ikke installere FHIs korona-app

Dette er en type overvåkning vi normalt ikke ønsker oss 

Venstres stortingsrepresentant nekter å installere myndighetenes smittesporingsapp nå: – Jeg er veldig bekymret

Ikke last ned smittestopp-appen

Personvernråd i EU mener norsk app bryter med viktig personvernprinsipp

 

Oppdatering 17.04.2020

Nå har appen blitt brukt ett døgn, og her er hva Dagbladet fant den samlet opp av opplysninger om brukeren:

 • I løpet av fem timer ble det lagret over 1000 registreringer av hvor telefonen befinner seg.
 • Telefonnummeret ditt lagres.
 • En ID som genereres for din telefon blir registrert.
 • Geo-lokasjon – hvor du er i form av lengdegrad, breddegrad, høyde over havet.
 • Når du forflytter deg – det registreres hvor du er mellom hvert tiende og tjuende sekund.
 • Andre enheter med bluetooth som befinner seg i nærheten av deg blir registrert, såframt enheten har appen installert og bluetooth aktivert. Informasjonen lagres, i motsetning til hyppige GPS-registreringer, med flere minutters mellomrom og er trolig ment som supplement til geo-registreringen. Informasjonen vil særlig være nyttig i bygg med dårlig GPS-nøyaktighet.
 • Hvilken type telefon du har, med detaljert informasjon om blant annet operativsystem – trolig først og fremst for å kunne undersøke om enkelte modeller opplever særlige problemer

 

– Jeg er bekymret, og har flere i IT-bransjen med meg på det. Det er ingen debatt, men utelukkende bekymring både i det tekniske miljøet og personvernmiljøet. Jeg har aldri før opplevd en så unison bekymring i begge fagmiljøene, sier  personvern-ekspert, CTO i selskapet Bouvet og forfatter av boka «Lær Kidsa Koding», Simen Sommerfeldt til Dagbladet.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •